Spotkanie i czat Zoom Workplace Bezpieczeństwo i prywatność

Jak trzymać nieproszonych gości z dala od Spotkania Zoom

Oto kilka sposobów, które mogą pomóc w zapobieganiu zakłóceniom spotkań.
6 min czytania

Aktualizacja: June 10, 2024

Opublikowano September 25, 2023

do not enter

Wskazówki dotyczące zapobiegania zakłóceniom

  • Użyj odpowiedniego rozwiązania Zoom dla twoich potrzeb: Jeśli chcesz użyć Zoomu do prowadzenia wirtualnego wydarzenia z udziałem nieznanych ci osób, skieruj swoją uwagę z Zoom Meetings na Webinary wideo Zoom lub Wydarzenia Zoom — produkty zaprojektowane specjalnie dla cyfrowych wydarzeń. 
  • Unikaj używania Identyfikatora osobistego spotkania (PMI): Twój PMI to w zasadzie jedno ciągłe spotkanie i nie chcesz, aby osoby postronne naruszały twoją osobistą wirtualną przestrzeń po zakończeniu wyznaczonego spotkania.
  • Zarządzaj udostępnianiem ekranu: Nie chcesz, aby przypadkowe osoby w czasie twojej publicznej sesji przejmowały kontrolę nad ekranem i udostępniały grupie niepożądane treści. Możesz to ograniczyć — przed spotkaniem i w jego trakcie na pasku kontrolnym prowadzącego — tak abyś był jedyną osobą, która może udostępniać ekran. Jeśli wyłączysz udostępnianie ekranu, ustawienia tablicy również zostaną automatycznie wyłączone.

Aby powstrzymać uczestników przed udostępnianiem ekranu podczas połączenia, używając sterowania prowadzącego na dole, kliknij strzałkę obok "Udostępnij ekran", a następnie przejdź do "Zaawansowane opcje ekranu". W sekcji "Kto może udostępniać?" wybierz opcję "Tylko prowadzący" i zamknij okno.  

Możesz również przełączać uprawnienia do udostępniania pod Ikoną bezpieczeństwa w oknie lub zmienić domyślną opcję udostępniania w ustawieniach Zoom.

Udostępnianie ekranu

Zarządzaj uczestnikami

  • Zezwalaj na dołączenie tylko zalogowanym użytkownikom: Jeśli ktoś spróbuje dołączyć do spotkania, a nie jest zalogowany do Zoom za pomocą adresu e-mail, na który wysłano zaproszenie, otrzyma wiadomość "To spotkanie jest przeznaczone tylko dla autoryzowanych uczestników." Jest to przydatne, jeśli chcesz kontrolować listę gości i zapraszać na spotkanie tylko wybrane osoby - np. innych uczniów ze szkoły lub kolegów z pracy.
  • Zablokuj spotkanie: Zawsze warto zamykać drzwi wejściowe na klucz, nawet gdy jesteś w domu. Po zablokowaniu już rozpoczętego Spotkania Zoom nowi uczestnicy nie będą mogli do niego dołączyć, nawet jeśli posiadają identyfikator spotkania i kod dostępu. Wystarczy kliknąć Ikonę zabezpieczeń w dolnej części okna Zoom. W wyskakującym oknie kliknij przycisk Zablokuj spotkanie.
  • Wymagaj kodu dostępu do spotkania Generuj losowy identyfikator spotkania podczas planowania spotkania i wymagaj kodu dostępu, aby do niego dołączyć. Możesz prywatnie udostępnić te dane poszczególnym osobom.
  • Usuwaj niechcianych lub zakłócających spotkanie uczestników: Możesz usunąć kogoś ze spotkania za pomocą Ikony bezpieczeństwa lub menu Uczestnicy. W menu Uczestnicy możesz najechać kursorem myszy na nazwisko uczestnika i pojawi się kilka opcji, w tym Usuń. Kliknij, aby wyrzucić osobę ze spotkania. Po usunięciu ta osoba nie może ponownie dołączyć do spotkania. Lecz w razie wyrzucenia niewłaściwej osoby możesz przełączyć ustawienia tak, aby pozwolić usuniętemu uczestnikowi na ponowne dołączenie.
  • Wyłącz wideo: Powadzący mogą wyłączać uczestnikom wideo. To pozwala prowadzącym blokować niechciane, rozpraszające lub nieodpowiednie gesty na wideo.
  • Wyciszaj uczestników: Prowadzący mogą wyciszać/wyłączać wyciszenie poszczególnych uczestników lub wszystkich naraz. Prowadzący mogą blokować niechciane, rozpraszające lub nieodpowiednie dźwięki pochodzące od innych uczestników. Można również w ustawieniach OP włączyć opcję "Wycisz po wejściu", aby nie przeszkadzać podczas dużych spotkań.
  • Przerywaj działania uczestniów: Prowadzący i współprowadzący mogą wstrzymać spotkanie, aby usunąć i zgłosić przeszkadzającą osobę i zapobiec dalszym zakłóceniom. Kliknij na Ikonę bezpieczeństwa i wybierz “Wstrzymaj działania uczestników”, aby chwilowo zatrzymać wideo, głos, czat podczas spotkania, notatki, udostępnianie ekranu, nagrywanie oraz zamknąć Oddzielne pokoje. Możesz kontynuować spotkanie ponownie włączając poszczególne funkcje.
  • Wyłącz przesyłanie plików: Przesyłanie danych podczas spotkania pozwala udostępniać pliki poprzez czat podczas spotkania. Wyłącz tę opcję, aby czat nie był bombardowany niechcianymi zdjęciami, GIF-ami, memami i inną zawartością.
  • Wyłącz notatki: Za pomocą notatek ty i twoi uczestnicy możecie wspólnie bazgrać i zaznaczać treści podczas udostępniania ekranu. Możesz wyłączyć funkcję notatek w ustawieniach OP Zoom, aby powstrzymać pisanie po całym ekranie.
  • Wyłącz czat prywatny: Zoom posiada czat podczas spotkania, którego uczestnicy mogą używać do wysyłania prywatnych wiadomości do całej grupy lub do siebie nawzajem. Możesz ograniczyć uczestnikom możliwość czatowanie ze sobą podczas trwania spotkania ograniczając w ten sposób rozpraszanie uwagi. Kliknij "Czat" w sterownikach spotkania, a następnie w dolnej części okna czatu grupowego Zoom kliknij trzy kropki. Stamtąd możesz przełączać opcje dotyczące tego, kto podczas spotkania może z kim czatować. 
  • Zgłaszaj użytkownika: Prowadzący mogą zgłaszać użytkowników do zespołu ds. zaufania i bezpieczeństwa Zoom, który sprawdzi wszelkie potencjalne nadużycia platformy i podejmie odpowiednie działania. Znajdź tę opcję w ikonie bezpieczeństwa lub pod ikoną zielonej tarczy w lewym górnym rogu spotkania, gdzie możesz załączać zrzuty ekranu i inną potrzebną dokumentację.

Włącz Poczekalnię

Poczekalnia to ważna funkcja bezpieczeństwa Zoom. Jak nazwa wskazuje Poczekalnia jest wirtualnym miejscem, gdzie goście czekają na dołączenie. To prawie jak barierka przed nocnym klubem, z tobą jako bramkarzem uważnie monitorującym, kto zostaje wpuszczony.

Prowadzący spotkanie mogą dostosować ustawienia Poczekalni w celu zapewnienia dodatkowej kontroli, a nawet, spersonalizować wiadomość którą ludzie zobaczą po wejściu do poczekalni, aby wiedzieli, że są we właściwym miejscu. Ta wiadomość jest naprawdę świetnym miejscem do wpisania wszelkich zasad/wytycznych dotyczących wydarzenia, np. dla kogo jest ono przeznaczone.

Zaktualizowana spersonalizowana wiadomość w poczekalni

Poczekalnia to skuteczny sposób na sprawdzenie, kto próbuje wejść do sesji Zoom, i utrzymanie niepożądanych gości na zewnątrz. Gdy w ustawieniach wyłączysz “Dołącz przed prowadzącym”, goście automatycznie będą w Poczekalni do momentu rozpoczęcia spotkania.

Używaj Zoom odpowiedzialnie

Mamy nadzieję, że te funkcje bezpieczeństwa pomogą Ci prowadzić bezpieczne i udane Spotkania Zoom. Bezpieczeństwo jest dla nas kluczową wartością w firmie Zoom i będzie nadal informować o aktualizacjach produktów. Dążymy do tego, aby być platformą, której użytkownicy mogą zaufać — w zakresie interakcji online, informacji i działań firmowych. 

Dowiedz się więcej o prywatności Zoom i bezpieczeństwie, wejdź do Trust Center.

Uwaga redaktorska: Ten wpis to zaktualizowana wersja wpisu z 20 marca 2020 r. uwzględniająca najnowsze informacje na temat zapobiegania zakłóceniom spotkań.

Nasi klienci nas kochają

Okta
Nasdaq
Rakuten
Logitech
Western Union
Autodesk
Dropbox
Okta
Nasdaq
Rakuten
Logitech
Western Union
Autodesk
Dropbox

Zoom – jedna platforma do połączeń